Velkommen!

Jeg heter Gunn Marit Nisja og er romanforfatter. Velkommen til bloggen min! Følg meg også på facebook.

fredag 12. november 2010

***OPPTATTSIGNAL***

Hørt om NaNoWriMo?

Det hadde ikke jeg heller, iallefall ikke før i fjor. I år gjorde jeg alvor av det og meldte meg på, noe som er en av grunnene til at det ikke er så fryktelig lett å oppnå kontakt med abbonenten for tiden.

NaNoWriMo er nemlig en verdensomspennende, litterær egotripp. Det hele begynte i San Fransisco for drøye ti år siden, om jeg ikke husker feil, med noen-og-tjue skriveglade venner som lurte på om de kunne pushe grensene sine noe på den litterære produksjonsfronten.

Så ble internett et stadig mer dominerende fenomen, og våre amerikanske venner tenkte: Kanskje vi kan få med oss noen flere på denne galskapen? Og for å gjøre NaNoWriMos utviklingshistorie svært kort: I år er det nærmere to hundre tusen deltakere fra hele verden.

Hovedpoenget er å skrive en tekst som i mengde tilsvarer en roman på 175 sider: 50 000 ord. Alle som når de etterlengtede 50 000, kan titulere seg som vinner av nanowrimo. Altså er det deg selv og din egen disiplin og arbeidslyst eller mangel på sådan du kjemper imot. For ikke å snakke om tiden.
Man får tilgang til forum, skriveråd og flotte statistikker som viser hvordan du ligger an. Altså er dette en motivasjonsfabrikk av de sjeldne. November er uansett en mørk og trist måned. Bruk den på NaNoWriMo!

Nå er det jo slik at dette dreier seg om kvantitet foran kvalitet, så det er jo ikke sikkert at teksten holder mål og noen gang kan bli utgitt. I alle fall kan den helt sikkert ikke utgis som den er, men kanskje kan den danne et grunnlag for noe. Som alltid er jeg håpefull, og ung og håpefull er som kjent en mye bedre ting å være enn gammel og håpløs! Så til alle dere som går med en drøm om å skrive: Kryss av NaNoWriMo i neste års kalender, og jeg skal love deg at tida går fort den måneden i det minste.

Happy writing!

Utdrag:

            Ølet i den grønne flaska smakte som muggent brød, syntes Marta. Likevel skyndte hun seg å ta en slurk hver gang Turid kikket på henne. Etter hvert ble det bedre. Menneskene rundt henne virket heller ikke så skumle lenger, og hun tok imot jointen som Eirik sendte henne.
            Senere var det han som holdt håret hennes så det ikke skulle komme oppkast på det, og det var han som støttet henne da de alle sammen gikk hjem til huset hans. Hadde hun vært mer klar og våken, hadde hun kanskje sett hvor mye huset lignet på reiret moren hennes hadde bodd i.
            Det var også Eirik hun bet i hånda da han lå og skumpet over henne mens han forsøkte å få henne til å holde kjeft. Men han var ikke der da hun lå og frøs og gråt etterpå, mens morgenen kom til bygda. Han var ikke der da hun skamfull vasket seg på det skitne toalettet. Skamfull fordi hun hadde latt ham gjøre det, og fordi hun trodde hun hadde fått mensen for første gang. Heldigvis var det bare snakk om en liten rift i skjedeveggen, og etter noen dråper på dopapiret senere på dagen, sluttet Marta å blø.
            Eirik var heller ikke der, og ingen andre heller, da hun snek seg inn døra hos Mormor. Hun hadde ventet å møte kokt egg og kaffelukt, det var søndag. Men huset var kjølig og stille. Mormor lå på sofaen med pleddet over seg. Ved siden av henne sto konjakkflaska tom. Det hadde vært en lang natt med venting for Mormor
.

6 kommentarer:

 1. Jeg likte utdraget ditt og syns det er kult at det ikke bare er meg som er i en Nanowrimo-fiksert periode og i tillegg gjerne blogger i vei om det =D Og jeg syns dette var et fint blogginnlegg og kommer sikkert innom en annen gang ;)

  SvarSlett
 2. Jeg er Akima Rose på Nanowrimo-nettstedet forresten, sånn hvis det skulle være av interesse :)

  SvarSlett
 3. Takk for det, jeg skal se etter deg. Happy writing!!

  SvarSlett
 4. Signerer de andre, flott utdrag, jeg vil gjerne lese mer!

  Ligger og dupper i overflata med rundt 28000 ord selv om dagen.

  Keep up the good work!

  SvarSlett
 5. Hrm, jeg oppdager alltid dette når halve november allerede er flydd forbi. Men neste år, ja da skal jeg skrive det i kalenderen min! Jeg også vil gjerne lese mer om hvordan det går!

  SvarSlett
 6. Så hyggelig av dere!! Jeg jobber med et annet manus akkurat nå, men tenker å skrive ferdig nanowrimo- manuset så snart det nåværende har fått grønt lys hos forlaget :)

  SvarSlett