Velkommen!

Jeg heter Gunn Marit Nisja og er romanforfatter. Velkommen til bloggen min! Følg meg også på facebook.

fredag 16. november 2012

Hvor ble det av dere, alle sammen?Hvor er det blitt av de gamle damene? De som gikk med forklekjoler og brune strømpebukser? Hvor er det blitt av damesyklene med kurv foran som de trillet ved siden av seg på vei hjem fra butikken? Jeg pleide å se dem over alt. De som så på "Trim for eldre" på TV og hadde kvinneforening og arrangerte basar med åresalg og bakte skuffekaker, og løste kryssord og stoppet sokker, men ikke mens de hørte andakten på radio, da holdt de øynene lukket. Og mennene deres? De som brukte tweedjakker og hatt og satt foran på bussen og luktet rart av pipetobakk.

Hvor er det blitt av de tøffe guttene? De jeg kan huske fra tidlig i åttiåra, som var lange og tynne med masse hår, enten hadde de hockeysveis og boblejakker, eller de hadde skinnjakker og langt rockehår. Skumle var de, kanskje farlige, og smugrøykte gjorde de alle sammen, og kjørte moped, eller drakk øl på en parkeringsplass ut av en plastpose, og så lo de for høyt eller så var de alt for tause. Tøffe var de i alle fall, nesten uovervinnelige, men hvor er de nå? Kanskje har de forkledt seg som elektrikere, familiefedre, advokater, kanskje de kjører stasjonsvogn, så ingen skal vite hvem de egentlig er.

Hvor er det blitt av de søte jentene? De som tygde tyggis enda det ikke var lov, de som hadde rødstripete gensere og kjempedyre dongeribukser som var kjøpt på Watten (æresord). Hvor er det blitt av de som hoppet paradis og strikk og telte taktfast enn-to-trre, enn-to-trre, i alle friminutt, unntatt når de spilte slåball. Hvor er det blitt av lyden av en tennisball som treffer et skikkelig hjemmelaga balltre laga i sløyden med hjelp fra raktor Frans?

Hvor er det blitt av den lille broren min, jeg mener ikke han voksne mannen som akkurat har bytta jobb og kjøpt seg bil og fått seg samboer og pussa opp hus, men han der lille? Han med mykt, lyst krøllehår (i motsetning til mitt som var stritt og brunt), han med den gule pysjen? Pysjen var utvaska og supermyk - det er jo da de er best, og Donald - motivet nesten borte. Og broren sa "dandan" både for banan og veranda, men gikk greit å tolke ut ifra sammenheng, og var liten nok til at jeg kunne skremme ham opp i et hjørne når vi sprang om kapp, eller "om kamp" som vi sa. Jeg vet jo godt hvor han bor, men han lille gutten, han ser jeg aldri igjen.

Og hva er det som har skjedd med meg, når jeg sitter her og oppdager at jeg har blitt verdens største nostalgiker?

Hvor har det blitt av de seriøse mennene på tv som røyka i studio og debatterte og hadde peiling på viktige ting som var så kjedelige å høre på at tida fram til Barne-tv ble endeløs? Det får meg til å tenke på, hvor svarte ble det av Labbetuss og Vibeke Sæther? Hvor ble det av Vidar Theisen som var den beste meteorologen? Og hvor ble det av Gunvor Hals? ... Nei Gunvor Hals er visst tilbake, takk og lov. Og hun ser akkurat like ung og flott ut som i 1985, så da er det visst ikke sånn at alle ting forsvinner likevel. Det er fint å tenke på. Kanskje får nostalgikeren sove godt i kveld, tross alt. God helg!

9 kommentarer:

 1. Vi har en lillebror med lyse krøller! OG jeg har damesykkel med kurv! G

  SvarSlett
  Svar
  1. Hahaha, ja, men har han gul pysj?? Evt, ønsker han seg det?? ;)

   Slett
 2. Hei! Jeg har lest boken din "naken i hijab" og syntes den var veldig bra! På fredag som kommer skal jeg også ha fremføring av novelleanalysen fra boken din og lurte bare da på hva motivet og temaet er i boken? også språklige bilder (symboler, sammenligninger, gjentakelser, kontraster). Fint om du hadde svart på dette! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei sann! Så hyggelig at du likte boka! Min jobb er å skrive bøker, ikke analysere dem, men hvis du sender meg analysen din på epost gunnmnisja@gmail.com, kan jeg gi deg en kommentar på den.

   Slett
  2. Og så hadde det vært moro å høre akkurat hva du syntes var veldig bra i "Naken i hijab". Kanskje ligger det noen svar på oppgaven i det?

   Slett
 3. For et herlig innlegg Gunn Marit! Hvor ble det av alt sammen? Du verden som verden forandrer seg :) Jeg likte vår verden slik den var da vi vokste opp, jeg. Ikke det at jeg ikke liker verden nå også, men jeg blir litt nostalgisk av og til jeg med.

  SvarSlett
 4. Hehe. Nei gul pysj har han ikke...

  SvarSlett
 5. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ website nổi tiếng Mỹ là mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

  SvarSlett