Velkommen!

Jeg heter Gunn Marit Nisja og er romanforfatter. Velkommen til bloggen min! Følg meg også på facebook.

tirsdag 20. mars 2012

"Frø i sanden" 1: Kjærlighet ved første blikk?

"Frø i sanden" er en serie med memoarer fra Egypt.

Kjærlighet ved første blikk var det så langt ifra. Det første møtet føltes nok mer som en skikkelig ørefik.

Jeg kommer ikke over de forberedelsene jeg gjorde til mitt første besøk. Ikke bare mitt første besøk til Egypt, men min første reise utenfor Europa, første reise til Nord-Afrika og første møte med et såkalt "muslimsk land". Og hva hadde jeg lest om for å forberede meg selv på dette?
Jeg hadde lest mengder av litteratur om det gamle Egypt, om faraoer, gravkamre, spirituelle gåter, energier i templene, hieroglyfer, mytologi, alt dette fullstendig ubrukbart i møte med det moderne, myldrende, islamske samfunnet med sine gleder og utfordringer.

Det gikk nok opp for meg allerede på flyplassen. Jeg skulle være deltaker i et prosjekt i ørkenen (mer om det senere), men de første dagene mine ble tilbrakt i Kairo, en by med grovt regnet fire ganger Norges befolkning, og for meg virket det som det rene kaos av innfødte og tilreisende i alle aldre, farger og fasonger. Man sier gjerne at USA er så stort på alle måter. Om Egypt kan man si at det er "mye, mange, ofte", intenst på alle måter.

Jeg satt i en jeep i Kairo-trafikken med noen mye og noen gamle venner. Storøyd så jeg på hvordan man kjørte fem-seks biler i bredden på en femfelts vei. Jeg var fascinert men ikke redd, alle de andre var så avslappet, prata og lo. Ikke bare var det de alternative trafikkreglene, tutinga og kjeftinga som var underholdende, men også enkelte kjøretøy: Plutselig ser vi en kjerre med et enormt lass på, og et bittelite esel foran som traver trøstig ivei. Eller en moped med far, bestemor og tre unger på. Går det så går det!

Etter en ellevill time var det som å komme til himmelen da vi tok heisen opp til prosjektleder Knut sin leilighet i niende etasje i bydelen Zamalek. Det var luksuriøse omgivelser, og en deilig ro oppunder den disige Kairohimmelen. Men freden skulle ikke vare lenge...

Jeg følte meg engstelig og veldig liten i den store, skitne og kaotiske byen. Så kjærlighet ved første blikk var det langt ifra. Men det sies at de forholdene man må jobbe litt med, også blir de mest solide. Og jeg hadde enveisbillett og god tid til å gi Kairo muligheten for å vise fram nye sider av personligheten sin...

4 kommentarer:

 1. Oioi! Dette gleder jeg meg til å høre mer om! Lisbeth

  SvarSlett
 2. Takk for det, mer kommer ;)

  SvarSlett
 3. Nydelig! Jeg håper på en fortsettelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei sann! Allerede tilbake fra Andalucia altså?? Klemmer!

   Slett