Velkommen!

Jeg heter Gunn Marit Nisja og er romanforfatter. Velkommen til bloggen min! Følg meg også på facebook.

lørdag 16. juni 2012

Alle de nye ideene...

Hvor kommer de fra, alle de nye ideene?

Jeg har lagt meg til vanen å sove med ei skrivebok på nattbordet, et gammelt knep. Oppdager at det er da ideene strømmer lettest, når alle dagens praktiske oppgaver er løst og hodet får ro. Da detter det ned i hodet det ene etter det andre.

Har hørt at det er mange som strever med å finne noe å skrive om, da må jeg si at jeg sliter med motsatt problem: Å sile ut de beste ideene fra potten. Det er jo gjerne slik at det tar et par år å skrive bok, men ideene tar ikke pause. Jeg får kanskje to-tre ideer i måneden som er fristende nok til at jeg lager en skisse av det. Et relativt enkelt regnestykke forteller at jeg selvfølgelig må glemme å få realisert dem alle sammen. Jeg tror jeg allerede har skriveplaner nok for ti år fram i tid. For et luksusproblem!

Andre steder jeg gjerne blir inspirert er når jeg er ute og går eller jogger. Fra gammelt av virker det å finnes en myte som går på at det å være "kunstnerisk anlagt" går hånd i hånd med en kronisk skadelig livsstil, førti røyk om dagen og et skrekkinnjagende alkoholinntak ser ut til å være et kriterie for å være virkelig forfatter. Litt overdrevet kanskje, men myten finnes der. Da kan jeg som motvekt rapportere om at tankene sjelden fungerer bedre enn når det er sirkulasjon i kroppen. Den beste medisinen for hjernen tror jeg er frisk luft og avstand fra tv-en! Nummer tre på lista over favorittsteder for inspirasjon og kloke tanker er dusjen. Et sted mellom sjampo, pimpstein og balsam fødes inspirasjonen, kanskje en uke på SPA er det som skal til for å få fram karrierens beste bokidé? Det gjelder å passe godt på helsa om en skal leve så lenge at man blir lei av å lage bøker...

I går var det en slik kveld igjen. Trodde jeg var klar for å sove, men i stedet var det kreativt arbeid, hamring og banking i hjernegruva. Og jeg fikk ikke sove før jeg hadde ferdig 36 håndskrevne sider handlingsplan for roman. Herlig!
Problemet er bare, når skal jeg få tid til å omsette stikkord og poenger i faktisk tekst? Det får jeg ta etter hvert.

For nå er det tilbake til redigeringen av Porselenspiken, som jeg stadig blir mer og mer glad i. En bok om gangen..! Så får trøsten være at jeg i det minste ikke blir arbeidsledig med det første..!
                                                     

4 kommentarer:

 1. Gøy å lese! Og jeg er akkurat lik; tanker, ideer til karakterer, karaktertrekk, konflikter, hendelser osv osv kommer på de mest "ubeleilige" tidspunkter. F.eks i dusjen. Det er ikke bare bare å skrive ned ideer der. Og jeg tenker at SELVFØLGELIG kommer jeg til å huske det, for det er jo så glimrende! Men jeg har lært at disse ideene forsvinner like fort som de kommer om de ikke blir skrevet ned! Og det er voldsomt så mange som kommer rett før jeg sovner (skrives ned på mobilen som notat i stikkordsform!) Eller på metroen hvis jeg ikke har en bok å lese i. Med andre ord- de kommer når jeg ikke har en million andre ting å okkupere hjernen med. Spa-ferie høres ut som en lur ting! Tenk deg, en uke med ro, velvære og masse skriving. Ja det kan jeg gjerne se for meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hadde vært noe for oss det! Synes du bør ta med deg skrivesaker og skape ei bok på barcelona-stranden ;)

   Slett
  2. Kanskje jeg rett og slett må det.. Det er noe veldig behagelig avslappende med hav!

   Slett
  3. Jeg skrev ganske mye og ganske effektivt på stranda da jeg var i Barcelona. mellom alle "want a massage-damene".

   Slett