Velkommen!

Jeg heter Gunn Marit Nisja og er romanforfatter. Velkommen til bloggen min! Følg meg også på facebook.

onsdag 13. juni 2012

Spør aldri om en dames alder

Etter skoletida med tilhørende skoletannlege, hadde jeg en intens frykt for hvite frakker og munnbind. Jeg ville for enhver pris unngå å sette meg ned i en stol med bakoverlent ryggstø og gape. Ikke hadde jeg vel råd heller, så det var lett å slippe unna. Om natta hadde jeg stadig tilbakevendende mareritt om at jeg slo ut tenner, eller at de ganske enkelt løsnet og falt ut.

Men da jeg hadde kommet et stykke oppi tjueåra var det ikke håp lenger. Skulle jeg bevare perleraden MÅTTE jeg tåle å kjenne på tannlegelukten og kaldsvetten på venterommet igjen.
Da var det mora mi sa: ”Kanskje jeg skal bestille time til deg hos Anna- Halldis?” Tannlegen til mamma var både forsiktig og dyktig, kunne hun forsikre meg om.

Jeg husker skrekken. Lurer på om jeg også skulket første time og måtte bestille ny. Jeg gikk snegleseint og skjelvende opp trappene til tannlegekontorene. LUKTA slo imot meg. Jeg måtte tørke panna. Det var fortsatt førti minutter til timen, noen vil kalle det seigpining, men jeg måtte ha tid på meg til å roe meg på venterommet. Minuttviseren terget meg og spurtet mot klokkeslettet. Så åpnet døra seg. ”Nisja? Er du tidlig ute? Du må bare komme inn!”

Tannlege Gran var en utrolig hyggelig dame, profesjonell og tålmodig mot en stakkar med skrekken i seg. Jeg er av den typen som nesten nekter å gape før jeg ser den velsignede sprøyta med bedøvelse, men her var det ingen himling med øynene av den grunn. Selvfølgelig skulle jeg få bedøvelse! Selv om det vanligvis ikke skal gjøre vondt at tannlegen kikker litt.
Det var en lettet ung dame som gikk fra tannlegekontoret den dagen med hullene reparert og tannlegeskrekken kurert.

Det er mange som har et veldig nært forhold til frisøren sin eller treneren sin har jeg hørt. Slik har jeg det med tannlegen min, jeg vil helst noen gang slippe å bytte. Jeg bare gleder meg hver gang, vet at jeg blir godt tatt vare på og at vi kommer til å ha en hyggelig prat selv om jeg ligger og gaper med sånn sugeslange og bomull i kjeften, godt bedøvd og kan bare si ”Æææeeheeo” og lignende. Tannlege Gran har god trening i å tolke slike utsagn!

En venn av meg som jobber på et serveringssted på Sunndalsøra klødde seg i hodet da jeg sa at jeg hadde vært så heldig å få time hos Anna-Halldis mens jeg likevel var hjemme. ”Men… Holder hun fortsatt på, da? Jeg er sikker på at hun feiret en viss rund bursdag hos oss, og det er allerede flere år siden!” Jeg kunne ikke få det til å stemme. Men ved nærmere utspørring av min mor viste det seg å være sant, at jeg har en tannlege som holder seg uforskammet godt, og som jeg aldri i livet hadde gjettet alderen på, om jeg hadde prøvd.

Også denne gangen har hun reddet meg ut av smerte og elendighet, nå er jeg i den alderen hvor visdomstenner smuldrer og jeg har som vanlig ventet i det lengste. Men tannlegen ordnet det så jeg kan føle meg nogenlunde normal og fullstendig smertefri igjen. Jeg må bare si, ”tusen takk, Anna Halldis!”

Som tannlegen selv også vet er det veldig mange som er redd for at hun skal slutte, og jeg er så lykkelig for hvert et år hun fortsatt trives på jobb – for jeg trives i hvert fall veldig godt med henne! Og man spør selvfølgelig aldri om en dames alder, men siden jeg vet at hun begynte på skolen under andre verdenskrig, tror jeg det er trygt å si: Jeg har verdens beste tannlege, med mer erfaring enn de aller fleste!

4 kommentarer:

 1. "Visdomstenner smuldrer"? Det knøt seg i magen min nå... Jeg var så "stolt" (?!) av at jeg slapp å trekke de da de plaget meg som verst. Men jeg hadde egentlig tenkt at de kunne få bli der til evig tid...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hadde jeg også tenkt!
   Merkelig nok har jeg ikke hatt vondt i dem mens de har "smuldret" heller, så det er vel ingen nerve der, men får veldig vondt i munnen ellers grunnet skarpe kanter som blir. Håper du slipper unna noe vondt :) Rimeligere å gå til tannlege i Spania antar jeg?

   Slett
  2. Usj, høres uansett ikke godt ut!! Mye billigere med tannlege her (For eksempel er sjekk og "utredning" aldeles gratis), så jeg må bare ta meg sammen og få gjort unna småtteri som burde vært gjort! Men dørstokkmila blir så høy...

   Slett
  3. Tannlegebesøk blir bare enda en god grunn for meg å besøke deg!!

   Slett