Velkommen!

Jeg heter Gunn Marit Nisja og er romanforfatter. Velkommen til bloggen min! Følg meg også på facebook.

torsdag 19. juli 2012

Heltidsforfatteren

Målrettet taster hun seg videre mot fullførelsen av et nytt manus. Snart er hun vel heltidsforfatter!
Det er faktisk ikke så lenge mellom hver gang noen spør meg om jeg har tenkt å slutte med "den vanlige" jobben min snart for å bli forfatter på heltid. Noen har også sagt at det motsatte av en heltidsforfatter er en som skriver på fritiden. Mon det? Gjett hva - man skriver ikke "på fritiden", man har to jobber.

Jeg har nok ikke økonomi til å vurdere en tilværelse som heltidsforfatter enda. Selv om det høres ut som en luksus. Tenk å ha all tid disponibel kun til skriving og research. Da skulle det bli mange flotte romaner, da... Eller..? Selv om tanken er forlokkende tar jeg det ikke for gitt at det hadde fungert så godt.

Jeg er en person som blir mye mer effektiv når jeg har det travelt og har mye å gjøre. Da blir jeg tvunget til å planlegge dagen og til å jobbe skikkelig når jeg først har muligheten. I vinter hadde jeg lite jobb på Blaafarveværket, og skulle utnytte tida til skriving. Sannheten er at jeg fikk mye mindre gjort da enn i perioder hvor jeg jobber.

I tillegg har jeg en utrolig spennende og interessant jobb. Jeg har personalansvar og guider på spennende steder. Vi har selskaper og skolebesøk. Vi har kunst og natur. Og ikke minst: jeg har fantastiske kolleger som inspirerer meg. Faktisk er de to hovedpersonene i "Porselenspiken", Kristin og Marta, inspirert av to av kollegene mine. Jeg har deres tillatelse, selvsagt... ;)

For meg er det, ihvertfall i denne fasen av mitt forfatterskap, viktig at jeg får leve et tilnærmet normalt liv i tillegg til skrivingen. En forfatterkollega av meg spurte om det virkelig var slik at jeg kunne sette meg ned og bare bestemme meg for å jobbe med skrivingen. Hun måtte nemlig være i skrivemodus, være "tent", for å få det til. Jeg har tenkt litt over dette. Jeg har nemlig aldri noe problem med å være tent på å skrive, jeg er det egentlig hele tiden. Kanskje er det nettopp fordi jeg har vanlige arbeidsdager med mer trivielle oppgaver, og går og gleder meg til middagen er spist og oppvasken tatt - da har jeg gått og ladet opp skrivelysten hele dagen.

Kanskje blir jeg så priviligert en gang i framtida at jeg kan leve av bare å skrive. Men da er jeg sikker på at jeg kommer til å savne kollegene, og ofte lengte tilbake til tida på Blaafarveværket. Kanskje så mye at jeg må spørre pent om å få sommerjobb noen uker hvert år..!Idyll på Blaafarveværket

7 kommentarer:

 1. Var på Blaafarveverket i sommer. Fin arbeidsplass. Så ikke deg, kanskje du hadde omvisning.
  Det er vel slike tanker vi har, vi hobbyskriblere. Men plutselig en dag har vi stempelet "heltidsforfatter", kanskje. Og da ser man seg kanskje tilbake, og tenker; det var ei fin tid å være hobbyskribent.
  Du kjenner meg kanskje som Debater fra FL og FB? Fikk ikke til å bruke mitt rette navn i signaturen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Debater, kanskje hadde jeg omvisning, ja :) Ellers jobber jeg i to avdelinger så er litt oppe og nede ... Jeg syns du har gode poenger. Kanskje vil vi en gang savne tida da det å skrive var bare en lyst, et overskuddsprosjekt, noe man gledet seg tid. Tenker at det lett kan bli en traurig plikt kanskje, eller at presset er tungt å takle om man ikke har noe annet som betaler husleia...

   Slett
 2. Det høres ut som du har det ganske så fint må jeg si! En "vanlig" jobb du trives godt med og en hobby/side/ekstra-jobb du også trives godt med. Jeg synes det høres ganske ideelt ut jeg! Enjoy :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg nyter det..! Det eneste jeg "trenger" nå er mer tid til å reise. Ikke det verste å være i tidsklemma mellom to så trivelige ting da.

   Slett
 3. Oi! Her kjente jeg meg utrolig godt igjen. Det var som om jeg hadde skrevet det selv. Jeg har også to jobber... elsker å skrive, men kan nok ikke leve av det (enda.. ;-) )Jeg får mye energi av å jobbe som pedagog, og som igjen gir inspirasjon til nye skriveideer.
  Jeg trenger heller ikke vente på å komme i skrivemodus, men kan sette meg ned ved tastaturet, og "logge meg på"...Føler meg veldig priviligert!
  Og som du også skriver - jo mer jeg har å gjøre, jo mer får jeg utrettet både her og der. Nå som jeg har mye ferie, (lærerferie) kunne jeg hatt skrevet mye mer enn det jeg gjør...Merkelig, det der...

  Lykke til med dine prosjekter! Spennende å følge! Selv fikk jeg coveret på min nye bok oversendt i dag, og jeg synes det er kult. (sikkert delte meninger om det)

  Ha en flott dag!

  Klem,Liv Hege

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende! Dette med bokcover er en følsom greie. Det skal ikke bare være pent, men må stemme med innholdet i boka, og føles rett... Med "Naken i hijab" slet jeg mye med det, men når det gjelder "porselenspiken" falt brikkene på plass med en gang :)

   Slett
 4. Sommerjobb høres forlokkende ut selv som voksen. Det å ha jobber som tilsammen gir varierte utfordringer tror jeg kan være en sterk inspirasjonskilde og det gir en utvidet innsikt, i motsetning til å bare jobbe innen sitt eget felt.

  Kanskje det er slik at vi trenger motsetninger i livet for å hente ut det beste i oss?

  SvarSlett