Velkommen!

Jeg heter Gunn Marit Nisja og er romanforfatter. Velkommen til bloggen min! Følg meg også på facebook.

mandag 6. august 2012

Ønskebrønnen


Ved Nyfossum, Blaafarveværkets gamle direktørbolig, finnes en gammel vannpost. Den ligger midt i tunet, og da Nyfossum virkelig var nytt, på 1830-tallet, bar tjenestejentene alt vann fra vannposten og inn i det store kjøkkenet. Faktisk var det fortsatt ikke innlagt vann på Nyfossum på 1970-tallet, og det bodde fortsatt en gammel dame i det store, kalde huset.

Rundt 1980 kjøpte Værket Nyfossum tilbake, pusset opp og laget museum av det. MED innlagt vann. Men vannposten står igjen som et minne om ei anna tid, og lyden av rennende vann lager god stemning på tunet.

Fontener og vannposter og brønner blir selvfølgelig fort til ønskebrønner der folk ferdes. Unger og håpefulle voksne avleverer noen slanter i vannposten med øynene igjen. I det siste har vi selvfølgelig fått alle femtiøringene som ikke lenger er brukbart betalingsmiddel. Så en dag tenkte jeg: Hvorfor ikke se hva den ønskebrønnen er god for?

Så jeg fant fram en blank og stor tjuekroning (et stort ønske krever en stor penge), stilte meg med ryggen til, lukket øynene, kastet med riktig hånd over riktig skulder, traff brønnen med et plopp, og ønsket. Spennende!

Dagen etter hadde noe merkelig skjedd. Ønskepengen min var borte! Noen av mine mer kyniske kolleger mente at noen hadde stjålet den, men selv er jeg selvfølgelig overbevist om at det betyr at ønsket mitt er inne til behandling. Så nå er det bare å vente og se hva vannposten på Nyfossum er god for.

Det hører med til historien at pengene i brønnen på en måte oppfyller ønsker uansett. For hver høst samler de ansatte myntene inn og leverer dem i Frelserarmeens julegryte. Og hva jeg ønsket meg? Det er selvsagt en hemmelighet!

8 kommentarer:

 1. Skriv et nytt innlegg da, når drømmen er oppfylt! Høres og ser så fint ut hos deg. Jeg kjører forbi flere ganger i året, og EN dag skal jeg stoppe, jeg lover. Problemet er at det ligger litt for nært Skien, og jeg driver nemlig langkjøring med ytterst få pauser. Veien er lang helt til Nordmøre ...

  Fin blogg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, og hjertelig velkommen når det skulle passe! ;) Nytt innlegg skal selvfølgelig bli!

   Slett
 2. Hei, fant bloggen din hos Liv Hege! Legger meg til her. ;) Gleder meg til å lese mer om boka di, og forfatterskapet så langt. Er skrivemenneske selv, lever av å være journalist, drømmer om å være heltidsforfatter. En dag...

  Ha en fin dag!
  Lill-Karin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, så hyggelig at du vil følge meg videre. Jeg har også frilanset en del, hyggelig å være journalist, og da tenkte jeg som så at da tjener jeg ihvertfall penger på skriving! Jeg antar at det er langt opp og fram å bli heltidsforfatter, men får fortsette å ta skritt for skritt mot målet... ;)

   Slett
 3. Ååååh, så spennende! Ja, du må fortelle NÅR drømmen din går i oppfyllelse - for klart den gjør!
  Og så for noen av oss drømme videre om å kunne skrive på heltid... ;-)
  Ha en flott dag! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. DET drømmer jeg om også innimellom! Men det er nok et stykke igjen enda... ;)

   Slett
 4. Så spennende! Jeg er også overbevist om at myntforsvinningen er et sikkert tegn på at ønsket er inne til behandling. Lykke til :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Laaang behandlingskø der antakelig!

   Slett